2024-03-05 Zajęcia kulinarne "Kuchcik" - przepisy smaczne i zdrowe
KNEDLE SEROWE Z OWOCAMI
Składniki ok. 24 sztuk ok. 24 truskawek (średniej wielkości) 500 g twarogu 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej 2 jajka mała szczypta soli ok. 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Do podania 3 łyżki bułki tartej 30 g masła 1 łyżka cukru trzcinowego lub białego osłodzona śmietana
Przygotowanie Truskawki opłukać, oderwać szypułki, osuszyć na papierowych ręcznikach. Twaróg rozgnieść zgrubnie praską do ziemniaków na płaskiej powierzchni (macie, stolnicy). Wystarczy kilka - kilkanaście ugnieceń, chodzi bardziej o napuszenie sera niż o uzyskanie gładkiej konsystencji. Dodać do niego mąkę pszenną, jajka oraz małą szczyptę soli. Połączyć składniki dłońmi i zagnieść (jak najkrócej) jednolite ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypać niewielką ilością dodatkowej mąki. Zagotować wodę w dużym garnku. Lekko ją osolić. Odkrawać po niedużym kawałku ciasta (lub wcześniej pokroić je na 24 części), rozpłaszczyć na dłoni, położyć w środek truskawkę i skleić brzegi ciasta. Uformować gładką kulę w dłoniach a następnie obtoczyć ją w skrobi ziemniaczanej. Włożyć połowę knedli do zagotowanej wody, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i spokojnie gotować przez ok. 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku. Ugotować resztę knedli. Gorące knedle polać masłem ze słodką bułką tartą i podawać z posłodzoną śmietaną. Słodka bułka tarta: na patelni roztopić masło, podgrzać i sklarować (gry utworzy się piana zebrać ją i usunąć). Do masła dodać bułkę tartą i mieszając lekko zrumienić. Pod koniec dodać cukier.
Do dekoracji cukier puder Opis przygotowania Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną (powinna być w temperaturze pokojowej). Odstawić na chwilę. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło - z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka wybić jajka, wrzucić szczyptę soli i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Delikatnie zagarnąć nożem mąkę z masłem do środka i - gdy powstaną „kluchy" - wyrobić ciasto. Uformować wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować - cieniej niż na pierogi. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę marmolady i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał zgrabny rogalik. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.
KRUCHE CIASTECZKA RENIFERKI Składniki 3 szkl. mąki krupczatki (szklanka 250 ml) 480 g 250 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany ½ szklanki cukru pudru 1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego dodatkowo: kilka łyżek dżemu lub marmolady kilka kostek czekolady cukierki oczy, gotowe kupimy w sklepie
Sposób wykonania Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, nasionka z wanilii oraz kwaśną śmietanę. Miksujemy całość do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. godzinę
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy je na 0,5 cm grubość. Następnie szklanką wykrawamy kółka.
Następnie ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępny między ciasteczkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C (piekarnik góra-dół) i pieczemy około 10-15 minut lub do czasu, aż ładnie się zrumienią. Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego czas pieczenia należy kontrolować. Upieczone ciasteczka studzimy. Następnie ciasteczka z otworem oprószamy cukrem pudrem, natomiast pełne ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywamy (sklejamy) wierzchem z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przelewamy do woreczka, odcinamy końcówkę i rysujemy różki (wymaga to lekkiej wprawy) przyklejamy gotowe oczka.
PIERNIKI
Składniki ok. 30 sztuk 2 szklanki (320 g) mąki pszennej 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki kakao (niekoniecznie) 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej 2 łyżki masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) ok. 4 łyżek ciepłego mleka
Przygotowanie Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, kakao i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko. Dolewać stopniowo (po 1 łyżce) mleka i łączyć składniki ciasta w jednolitą, miękką kulę (dolewamy tyle mleka aby ciasto łatwo się wyrabiało i było plastyczne, można nie wykorzystać całego mleka albo dodać troszkę więcej). Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 minut.
Przygotowanie: Do blendera włóż liście szpinaku świeżego lub mrożony szpinak, dodaj olej i zblenduj na jednolitą masę bez grudek. Jeśli używasz szpinaku mrożonego najlepiej go rozmrozić całkowicie lub przynajmniej częściowo, bo już częściowe rozmrożenie umożliwi Ci zblendowanie wszystkiego. Do szpinaku dodaj mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę soli. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj aby ciasto było gęste i nie miało grudek. Rozgrzej gofrownicę i dopiero wtedy nalewaj porcje ciasta. Czas ich pieczenia zależy od Twojej gofrownicy.