21.10.2019r. ponownie odwiedziła nas p. Jolanta Świtoń redaktor TVP 3 Kielce aby nagrać felieton na temat realizowanych w naszej szkole zajęć kulinarnych prowadzonych przez p. Annę Wójcik. Uczestnicy zajęć wypowiadali się na temat korzyści płynących z udziału w takich zajęciach i jak wiele daje im to satysfakcji. Małe kuchciki zaprezentowali na zajęciach w tym dniu ciasto dyniowe i pieczone tosty z cukinii. Pani Ania krótko podkreśliła, że głównym założeniem zajęć kulinarnych było rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem. W czasie zajęć poruszane są takie tematy jak: BHP w pracowni, wartości odżywcze warzyw i owoców, zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży. Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się w każdy poniedziałek. W czasie trzygodzinnych spotkań uczniowie poprzez zabawę dowiadują czym jest zdrowie i jak ono kształtuje się choćby pod wpływem podejmowanych decyzji przy drobnych zakupach spożywczych, rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego. Ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne podczas których uczniowie, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom dzieci się integrują, uczą współpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy.